Pár szóban...

2012.05.28. 18:28 rwk1892

Miről is szól ez az egész? Jó, persze - lengyel foci - olvasni a legtöbben tudnak. Azonban a látogatóban felmerülhet a kérdés: Mégis ki az, akit érdekel a lengyelek nemzeti bajnoksága, válogatottja, esetleg az ezzel kapcsolatos dolgok?

A kérdés jogos, hiszen a magyar futballkedvelők körében elég kevés azoknak a száma, akik a lengyel pontvadászat eredményeit is figyelemmel követik, oda pedig szinte senki nem jut el, hogy akár néhány mérkőzést megnézzen. Ez persze az internet nélkül nehéz is lenne, hiszen a Magyarországon elérhető sportcsatornák kínálatában nem található meg egyetlen ilyen meccs sem, mert egyszerűen nincs rá kereslet. Mindezek ellenére azt gondolom, hogy van pár ember (főleg ha fociról van szó), akik szeretnek másfelé is tekinteni, és érdeklődnek más országok futballja iránt. Főként nekik szól ez a blog, amiben igyekszem megírni az aktuális eredményeket, híreket, és persze más írásokkal közelebb hozni Lengyelországot - a focin keresztül.

Másrészt az is a célom, hogy egyre többen ismerjék meg a témát, hiszen több okból is érdemes odafigyelni arra, ami elindult lengyel barátainknál. A 2012-es EB-re való felkészülés miatt reflektorfénybe került az ország, ez pedig nem egyedül az új stadionokban, illetve az építkezések miatt teljesen feltúrt helyszínekben mutatkozott meg, hanem valahogy az Ekstraklasa - az első liga - színvonala is jócskán emelkedett. Más lett a "körítés", az EB-fejlesztések miatt előnybe kerülő klubokkal a többiek is próbálnak lépést tartani, ezzel pedig egyre több pénz áramlik más csapatokhoz is. Bár a szurkolók számával eddig sem volt probléma, az elmúlt évben rekordokat döntögettek a nézőszámok, ami a játékosokra is pozitív hatással van, emiatt aztán egyre jobb mérkőzéseket láthatunk.

Sokan a magyar viszonyokhoz hasonlítják a dolgokat, ám véleményem szerint jelen pillanatban ez egyszerűen nem helytálló. Mindenki máshogy látja, azonban - jól ismerve a magyar helyzetet - jómagam azt mondom: Félretéve a beruházásokat, az EB-t, a pénzt, ha véletlenszerűen "kiragadunk" egy-egy meccset a két ország hétvégi fordulójából, csak a hangulatot és a focit nézve, akkor sajnos nagyobb eséllyel fogunk egy színvonalasabb lengyel bajnokit kapni. Fontos kiemelni, hogy néha már itthon is láthatóak a fejlődés jelei, és minden tiszteletem azoknak a szurkolóknak, szurkolócsoportoknak, akik hétről-hétre ott vannak a csapatok mellett. Remélhetőleg egyszer nálunk is érezhető és mindenki számára elfogadható vége lesz az "elindult valami" folyamatnak.

Összefoglalva, a blog célja nem a lengyel foci mindenek fölé emelése (hiszen nem is lenne jogos), sem a hazai viszonyokkal való összehasonlítás, mindössze az ottani történéseket szeretném közelebb hozni a hazai focikedvelő olvasókhoz. Történnek ott is olyan dolgok, amikre könnyedén azt mondanánk, hogy "igazán magyaros". :)

A fentiek tudatában kívánok jó olvasást/kommentelést az esetleges látogatóknak!

Címkék: foci magyarország előszó fontos nb1 euro2012 lengyelorszag polska ekstraklasa

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelfutball.blog.hu/api/trackback/id/tr64551146

süti beállítások módosítása