Viszlát, Smuda mester!

2012.06.17. 20:10 rwk1892

smuda2.jpgAhogy az várható volt, a lengyel válogatott Csehország elleni szombati veresége Franciszek Smuda szövetségi kapitány távozását is jelenti. A szakember a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón közölte, hogy önként lemond posztjáról. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy amennyiben ezt nem tette volna meg, a lengyel szövetség (PZPN) vezetői döntöttek volna a mester kispadról való eltávolításáról. A mai futballvilágban sokszor a nagyobb nevű edzők esetleges befolyása sem elég ahhoz, hogy egy jelentős tornán való sikertelen szereplés után is megtartsák aktuális állásukat. A lengyel válogatott esetében pedig pontosan most jött el az ideje annak, hogy egy kis szemléletváltás következzen. Kijelenthetjük, hogy a hazai rendezésű Európa-bajnokságon való szereplés még akkor is csalódás, ha a csapat "csak" a rendező jogán lehetett ott a megmérettetésen.

A kérdés jogos: Ki lehet az új edző? Nehéz lenne megtippelni, azonban a sorok írója úgy véli, hogy az ország rendelkezik olyan trénerekkel, akik alkalmasak a feladatra. Remélhetőleg a sokat kritizált döntéshozók is a hazai szakembereket preferálják majd a kiválasztásnál. Az esetleges jelöltek - Maciej Skorża, Michał Probierz, Piotr Nowak - mindannyian hazai edzők. Viszont ha éppen a szemléletváltásról beszélünk, akkor az bizony a szövetség vezetőinek sem jönne rosszul...

Franciszek Smuda irányításáról pedig beszéljenek a számok és adatok. Összegyűjtöttünk néhány információt és eredményt, amit a tréner a válogatott 2009-es átvétele óta jegyzett: A csapat 37 hivatalos mérkőzést játszott a szakember irányítása alatt, ebből 15 győzelem, 13 döntetlen, illetve 9 vereség született. A kiválasztott játékosok 47 alkalommal találtak az ellenfelek hálójába, míg a lengyel kapusok 40 gólt kaptak az előbbiekben jegyzett mérkőzéseken. A legnagyobb arányú lengyel győzelem egy 6-1-es eredmény Szingapúr, míg a legsúlyosabb vereség a Spanyolország elleni 6-0 volt. A leghosszabb veretlenségi sorozat (8 mérkőzés) éppen az Európa-bajnokságon szakadt meg, a kiesést jelentő 1-0-ás cseh győzelem alkalmával. A legtöbb gólt Robert Lewandowski szerezte, akinek 12 alkalommal sikerült a kapuba találni.

(fotó: PRESSFOCUS/Newspix)

Címkék: futball csehorszag euro2012 lengyelorszag polska valogatott pzpn ekstraklasa varso franciszek smuda

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelfutball.blog.hu/api/trackback/id/tr754594408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása