Lengyelország - Oroszország: Ismét egy pont

2012.06.13. 00:19 rwk1892

Nem csupán egy egyszerű mérkőzésről volt szó ma este Varsóban, hiszen ezer ok miatt is különleges találkozónak ígérkezett a lengyel válogatott oroszok elleni csoportmérkőzése. A görögök elleni csalódást keltő döntetlen után viszont a csoport talán legnehezebb ellenfele várt Franciszek Smuda legénységére, akiknek a továbbjutási remények életben tartásához legalább egy pontra volt szükségük. Az oroszok a csehek elleni magabiztos sikerrel a hátuk mögött érkeztek, a pénteki mérkőzés után sokak szerint egyértelmű esélyesként. Nem volt azonban könnyű dolguk, és a végén meg kellett hogy elégedjenek az egy ponttal is.

kuba_rosja.jpg

Jól kezdte a mérkőzést a lengyel válogatott, és az első nagy helyzet is előttük adódott, amikor Obraniak szabadrúgását Boenisch alig néhány méterről csúsztatta kapura, ám a kapus szerencsés volt és éppen jó helyen állt. Nem sokkal később Lewandowski próbálkozott egy lövéssel a tizenhatos előteréből, azonban a labda elkerülte a kaput. A 18. percben mondhatni felrobbant a stadion, amikor tetszetős összjáték után Lewandowski ugratta ki Polanskit, aki a hálóba tekert. A szépséghiba csak az volt, hogy lesről, így a gól sajnos nem számított. Innentől az oroszok vették át a kezdeményezést, a rövid passzok és gyors játék pedig egyre inkább eredményre vezetett, a bal oldalon Arsavin szinte minden megmozdulása feladta a leckét a lengyel védelemnek. A 25. percben éppen ő volt az, aki a középen érkező Kerzsakov fejére "varázsolta" a labdát, azonban a közeli fejes jócskán elkerülte a kaput. Az orosz fölény egyre nagyobb lett, Lewandowski nagyon elveszettnek tűnt elöl, és könnyen szerelték, ha éppen labdát kapott. Arsavinék gólja a levegőben lógott, egészen a 37. percig, amikor az orosz csapatkapitány ívelt középre egy szabadrúgást balról, középen pedig szinte senki által nem zavarva érkezett Dzagojev és a halóba bólintott, az eredményen pedig a lengyelek már nem tudtak a félidőig változtatni.

A szünetben mintha kicserélték volna a csapatot, hiszen Smuda sokkal támadóbb szellemben küldte pályára a fiúkat, így aztán a második játékrész első helyzete is a hazaikhoz fűződik: Egy jobbról érkező beadásra Lewandowski lépett ki a leshatárról, ám Malafejev kapus gyorsabb volt, így nem született gól. A srácok azonban nem adták fel, és ennek meglett az eredménye: Az 57. percben Błaszczykowski kapott egy labdát a jobb szélen, befelé cselezett, majd az orosz védők asszisztálása mellett parádésan lőtte ki ballal a hosszú sarkot. Lehet hogy elfogult vagyok, de számomra ez a torna eddigi legszebb találata! A gól után viszont nem sikerült teljesen átvenni a játék irányítását, és az oroszok is helyzetbe kerültek. A 68. minutumban egy látványos kényszerítőt követően Tytoń védte Dzagojev hosszú sarokra tartó lövését. Egy perccel később Błaszczykowski egyéni akcióját követően kellett a másik oldalon óriásit védeni Malafejevnek, majd Boenisch lőtt jóval az orosz kapu fölé. A mérkőzés végéig gól aztán már nem született, bár a lengyel csapat egészen a végéig próbálkozott a győztes találat megszerzésével, de ez sajnos nem sikerült.

Maradt tehát a döntetlen és az egy pont, ami a jó erőkből álló orosz válogatott ellen igencsak értékelendő eredmény. Küzdelmes mérkőzést láthattunk, illetve kiderült, hogy Smuda képes belenyúlni a mérkőzésbe, ha éppen szükséges. A játékosok is átérezték a találkozó jelentőségét, ám a görögök elleni döntetlen most eléggé fájó lehet. A csoport másik mérkőzésén a cseheknek sikerült a győzelem, így aztán még bármi megtörténhet. Bízunk azonban abban, hogy szombaton a lengyel szurkolók a továbbjutást ünnepelhetik majd, amivel a válogatott teljesítené a tornára tett célkitűzését.

EURO 2012, A csoport, 2. mérkőzés:
Lengyelország - Oroszország 1-1 (0-1)
Varsó, 55 900 néző
Gól: Błaszczykowski ('57) illetve Dzagojev (36')

Lengyelország: Przemysław Tytoń - Łukasz Piszczek, Marcin Wasilewski, Damien Perquis, Sebastian Boenisch - Eugen Polanski (Adam Matuszczyk - 83'), Dariusz Dudka (Adrian Mierzejewski - 72'), Rafał Murawski, Jakub Błaszczykowski, Ludovic Obraniak (Paweł Brożek - 92') - Robert Lewandowski.

Oroszország: Vjacseszlav Malafejev – Alekszandr Anyjukov, Szergej Ignasevics, Alekszej Berezuckij, Jurij Zsirkov – Roman Sirokov, Igor Gyenyiszov, Konsztantin Zsirjanov – Alan Dzagojev (Marat Izmajlov - 79'), Alekszandr Kerzsakov (Roman Pavljucsenko - 70'), Andrej Arsavin.

(fotó: PAP/EPA)

Címkék: foci labdarugas oroszorszag euro2012 lengyelorszag valogatott blaszczykowski varso dzagojev

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelfutball.blog.hu/api/trackback/id/tr364584575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása