Csehország - Lengyelország: Keserű búcsú...

2012.06.16. 23:34 rwk1892

Eddig tartott a történet, Lengyelország búcsúzik az Európa-bajnokság küzdelmeitől. A rengeteg kihagyott helyzet és a görögök elleni döntetlen megbosszulta magát, két pont és a becsülettel küzdés pedig közel sem volt elég a továbbjutáshoz. Görögország - talán meglepetésre - legyőzte az oroszokat, így a csoport favoritja sem jutott tovább, Franciszek Smuda válogatottja pedig egygólos vereséget szenvedett Wrocławban a csehek ellen, így nem teljesítette az előzetes célkitűzést.

epa_01.jpg

Pedig remekül kezdődött: Óriási hangulat fogadta a csapatokat a stadionban, a lengyel válogatott pedig szinte a kezdőrúgástól kezdve a kapuja elé szorította a cseh csapatot. Már az első tíz percben helyzetek sorozatát dolgozták ki Lewandowskiék: A 3. percben Dudka látványos ollózása ment mellé, majd Obraniak szabadrúgása kötött ki az oldalhálóban. Nem sokkal később Błaszczykowski kapott labdát, majd kiszortott helyzetből lőtt, azonban a kimozduló Cech védeni tudott. Ezt követte az első félidő legnagyobb helyzete: Lewandowski kapott remek labdát a tizenhatos vonalán, egyedül kiléphetett, de nagyon csúnyán a kapu mellé bombázott. A csehek alig lépték át a felezővonalat, a lengyelek pedig futószalagon hagyták ki a helyzeteket: Egy szabadrúgás után lecsorgó labdát Perquis lőtt a kapu fölé, majd a 22. minutumban Boenisch próbálkozott távolról, azonban Cech bravúrral hárított. A cseheknek közel fél óra kellett ahhoz, hogy összeszedjék magukat: Az első komolyabb helyzetük Baros révén született, aki a leshatárról lépett ki a védők közül, Tytoń viszont résen volt és felszedte a csatár elől a labdát. A csehek támadásban maradtak és Tytoń ismét védhetett, ezúttal Plasil lövését. A félidőt Murawski sikertelen próbálkozása zárta.

A szünet után Bilek mester sikeresen rázta fel a cseh válogatottat, akik azonnal átvették a kezdeményezést, így a korábbi lengyel fölény semmissé vált. Barosék főként szögletekből veszélyeztettek, majd Limbersky indult kapura, azonban lövése elkerülte a lengyel kaput. A játék aztán egyre inkább a középpályára terelődött, kevés helyzet alakult ki, viszont a rengeteg szabálytalanság miatt egyre többször kellett a játékvezetőnek megszakítania a játékot. A cseh legénység aztán újabb fokozatra kapcsolt és csírájában fojtotta el az induló lengyel támadásokat. Lewandowski alig jutott szerephez, a középpályások pedig képtelenek voltak megtartani a labdákat. A helyzetek is a csehek előtt adódtak: Elsőként Gebre Selassie fejese ment mellé, majd a 64. percben egy beívelt szabadrúgás után Tytoń védett hatalmasat. A hazai csapat aztán próbált valamit mutatni, viszont a cseh kontrák egyre veszélyesebbek lettek, és félő volt hogy - mint a görögök ellen is -  az első félidőben kihagyott temérdek helyzet megbosszulja magát. Így is lett: Egy könnyelmű passz után a csehek villámgyors ellentámadása Baros révén indult, aki Jirácekhez passzolt, a támadó pedig egy csel után kilőtte a hosszú sarkot, 1-0. Smuda mester válaszként kihasználta maradék cseréit, azonban így is ötlettelen maradt a lengyelek játéka, hiányzott az egyéni villanás, ami lendületet adhatott volna a fordításra. Az utolsó tíz percben a lengyel csapat aztán mindent egy lapra feltéve támadott, ám Wasilewski és Lewandowski próbálkozásai sem találták el a kaput, a csehek pedig megőrizték előnyüket a végéig.

A vereséggel egy ország lett csalódott, hiszen nem sikerült a lengyel célkitűzés, azaz a csoportból való továbbjutás. Derekasan küzdöttek a fiúk mindhárom mérkőzésükön, azonban a kihagyott helyzetek megpecsételték a válogatott sorsát. Keserű érzés lehet kiesni a hazai rendezésű tornán, viszont a jövőre nézve óriási lecke lehet a csapatnak az itt szerzett tapasztalat. Arra viszont nem fogadnék nagy összeggel, hogy Franciszek Smuda még sokáig szövetségi kapitány marad...

Csehország - Lengyelország 1-0 (0-0)
Wrocław, 41 800 néző
Gól: Jirácek (72')

Csehország: Petr Cech - Theodor Gebre Selassie, Michal Kadlec, Tomas Sivok, David Limbersky - Jaroslav Plasil, Vaclav Pilar (Jan Rezek - 87'), Tomas Huebschman, Daniel Kolar - Petr Jiracek (Frantisek Rajtoral - 84'), Milan Baros (Tomas Pekhart - 92')

Lengyelország: Przemysław Tytoń - Łukasz Piszczek, Marcin Wasilewski, Damien Perquis, Sebastian Boenisch - Rafał Murawski (Adrian Mierzejewski  - 73'), Dariusz Dudka, Eugen Polanski (Kamil Grosicki - 56'), Jakub Błaszczykowski, Ludovic Obraniak (Paweł Brożek - 73') - Robert Lewandowski.

(fotó: PAP/EPA)

Címkék: foci labdarugas csalodas osszefoglalo csehorszag wroclaw euro2012 lengyelorszag valogatott kieses

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelfutball.blog.hu/api/trackback/id/tr214592973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása