Könnyed győzelem Andorra ellen

2012.06.02. 20:23 rwk1892

Utolsó mérkőzését játszotta szombat délután a lengyel csapat a jövő heti Európa-bajnokság előtt. Az "edzőpartner" hálátlan szerepébe Andorra válogatottja került, és bár az eredmény borítékolható volt, Franciszek Smuda játékosai 4-0 arányban győztek. A végeredmény nem jelent semmit, a mérkőzés előtti kérdés inkább az volt, hogy mennyire sikerült a válogatott felkészülése. Annyi bizonyos, hogy van még hova fejlődni. A szöveges összefoglalóért olvass tovább.

kuba_rzutkarny.jpg
 

Smuda egy 4-5-1 es felállást választott, ahol az egyedüli csatár Lewandowski mögött Rafał Murawski próbálta összegyűjteni a labdákat. A találgatások persze arról szóltak, hogy ez lesz a kezdő tizenegy a görögök elleni nyitómeccsen, de ezt egyelőre csak Smuda tudná megerősíteni vagy cáfolni, ezt pedig nem igazán várhatjuk. A kezdő sípszót követően nem kezdtek valami nagy iramban a hazaiak, ám azonnal látszott, hogy ki fogja a mérkőzést irányítani, hiszen a labda alig pattogott a lengyel térfélen. Sorban követték egymást a hazai támadások, a gól már nagyon érett, és a 13. percben meg is született a lengyel vezetés: A remekül játszó Maciej Rybus mehetett el szabadon a bal oldalon, beadását pedig - senki által nem zavarva -  Ludovic Obraniak küldte a hálóba. A találatot követően továbbra is nyugodtan játszottak Błaszczykowskiék, ám hiába alakítottak ki egyre több ígéretes helyzetet, az előnyt növelni csak a félidő vége előtt sikerült. A 37. percben Łukasz Piszczek vette észre a kilépő Lewandowskit, aki az érkező labdát a védők gyűrűjében mellre vette, majd félfordulattal küldte a léc alá. Szép gól volt, azonban a félidőt nem ez zárta, hanem a harmadik lengyel találat: Błaszczykowski próbált betörni a tizenhatoson belülre, ám buktatták, a megítélt büntetőt pedig a csapatkapitány maga lőtte a vendégek kapujába.

A második félidő elején több játékos is beállhatott, így Grzegorz Wojtkowiak és Rafał Wolski is. A játék képe nem változott jelentősen, bár a vendégek egyre többször próbáltak támadást is vezetni, illetve kiharcoltak néhány szabadrúgást is, ezekben azonban nem volt sok veszély. A játékrész folyamán Smuda folyamatosan küldte be az új játékosokat, ennek eredményeképpen a büntetőterület körbepasszolgatásából végre többször is sikerült kialakítani nagy helyzeteket, amik azonban rendre kimaradtak. Zárásként a negyedik gólt is "csak" büntetőből sikerült megszerezni a 77. percben, amit Marcin Wasilewski értékesített hiba nélkül.

A  szövetségi kapitánynak nem egészen egy hete van arra, hogy az esetleges változtatásokon eltűnődjön, ugyanis van még mit javítani a játékon. Bár egy gyenge ellenfél ellen ez a teljesítmény a nézők szórakoztatására is elég volt, a csoportmérkőzéseken már nagyon kevés lesz. Érdemes megemlíteni azt, hogy az első félidőben nagyon bizonytalan volt a jobb oldal, a második gól ellenére a legtöbb támadás a balszárnyon futott végig Rybus és Boenisch jóvoltából. A második játékrészre Wojtkowiak beállása ezen javított, így Smudának érdemes meggondolnia, hogy őt tegye a kezdőbe a görögök ellen. A mezőnyfölény kialakítása nem okozott gondott, ám - főleg az első félidőben - rengetegszer hiányzott az ötlet, vagy az egyéni megmozdulás ahhoz, hogy a fölényből komoly helyzetet lehessen kialakítani. Ráadásul a helyzetkihasználáson is lehetne javítani, mert bizony néhány lehetőséget nagyon könnyedén vicceltek el a támadók...

Azon is lehet vitatkozni, hogy mit jelent egy Andorra elleni győzelem, és hogy ez mire lehet elég a masszív görög csapat ellen, az viszont biztos, hogy önbizalomnövelőnek jól jött. Annak ellenére, hogy a vendégek sokszor igencsak durva szabálytalanságokat követtek el, komoly sérülésről szerencsére nincs hír, így minden ok megvan arra, hogy a válogatott bizakodva várja a jövő heti EB-nyitányt.

Lengyelország - Andorra 4-0 (3-0)

Gólszerzők: Obraniak (13'), Lewandowski (37'), Błaszczykowski (39' - büntető), Wasilewski (77' - büntető)
Sárga lap: Marcio Vieira, Cristian Martinez, Josep Manuel Ayala, Fernando Silva
Vezette: Sebastien Delferiere (Belgium)
Nézőszám: 30 000

Lengyelország: Wojciech Szczęsny - Łukasz Piszczek (46 - Grzegorz Wojtkowiak), Marcin Wasilewski, Damien Perquis, Sebastian Boenisch - Jakub Błaszczykowski, Rafał Murawski (58 - Dariusz Dudka), Eugen Polanski, Ludovic Obraniak (58 - Adrian Mierzejewski), Maciej Rybus (46 - Rafał Wolski) - Robert Lewandowski (58 - Artur Sobiech).

Andorra: Antoni Josep Gomes - Cristian Martinez (74 - Hugo Victor Moreira), Marc Bernaus (62 - Emili Garcia), Emil Garcia, Ildefons Lima, Eduardo Carlos Peppe, Marcio Vieira, Sergio Moreno, Alexandre Martinez (54 - Adrian Rodrigues), Sebastian Gomez (56 - Fernando Silva), Manel Josep Ayala.

(fotó: PAP/Leszek Szymański)

Címkék: foci andorra euro2012 felkeszules lengyelorszag valogatott wasilewski lewandowski blaszczykowski varso obraniak

A bejegyzés trackback címe:

https://lengyelfutball.blog.hu/api/trackback/id/tr864561607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása